Apple radi na aplikaciji sopstvene društvene mreže?

Apple navodno radi na sopstvenoj verziji društvene mreže, tačnije na aplikaciji koja je u stilu Facebooka ili Snapchata. Bloomberg je objavio vest u kojoj se navodi kako kompanija “želi kapitalizovati popularnost društvenih mreža”. Glavni fokus aplikacije će biti video, a omogućiće korisnicima snimanje video materijala, uređivanje, dodavanje raznih filtera i deljenje sa drugim korisnicima. Njihov cilj je napraviti aplikaciju koja se brzo i jednostavno koristi, a uključuje interaktivni proces snimanja, uređivanje i deljenje videa za “manje od jednog minuta”.
Apple navodno istražuje načine na koje može povećati profit preko svojih usluga i softvera, s obzirom na usporen rast prodaje uređaja. Kako bi “ostali relevantni” u softverskoj ponudi, kompanija želi da kreira novu aplikaciju za mlađe korisnike koji provode 50 minuta dnevno na Facebook-ovim aplikacijama i 30 minuta dnevno na Snapchatu.

Porast Apple-ove prodaje uređaja polako usporava i Tim Cook se okreće uslugama kompanije, kao što su App Store i iCloud, kako bi povećao prihode. Apple nije uspeo sa svojim pređašnjim pokušajima društvenih mreža (Ping u 2010. godini), a sada, kada su Snapchat i Facebook među najpopularnijim aplikacijama na iOS-u, Apple želi napraviti sopstvenu aplikaciju kako bi privukao korisnike, pogotovo one mlađe. –  Bloomberg

Jedna od ideja za novu aplikaciju je snimanje videa u formatu oblika kvadrata, kao na Instagramu. Trenutni planovi za aplikaciju podrazumevaju ponudu aplikacije na App Store-u, ali kompanija bi se mogla odlučiti i za povezivanje aplikacije sa aplikacijom kamere na novom iOS-u. Kako bi optimizovali sve funkcije i mogućnosti aplikacije, Apple koristi isti tim koji je dizajnirao Final Cut Pro i iMovie.

Aplikaciju razvija isti Apple-ov tim koji je razvio Final Cut Pro i iMovie softver. Apple je zaposlio i Joea Weila, bivšeg predsednika produkcijske kompanije iz New Yorka, kako bi vodio projekat. Weil, koji je razvio aplikaciju za video blogging KnowMe, pridružio se Apple-u u decembru 2015. godine, prema njegovom LinkedIn profilu. – Bloomberg

Apple bi, prema neimenovanim izvorima, želeo da predstavi aplikaciju iduće godine, ali ako nisu zadovoljni sa aplikacijom ili ako predvide bilo kakve potencijalne probleme, postoji mogućnost da odustanu od projekta u potpunosti.

Izvor: macrumors.com, bloomberg.com

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *