Lenovo K5 TEST

Na ovogodišnjem MWC sajmu u Aprilu predstavljeno nekoliko flagship telefona te ne čudi činjenica da je pristupačni Lenovo K5 ostao u senci skupljih i jačih uređaja kao što su LG G5 i Samsung Galaxy 7 serija.

Ali sada je ovaj interesantan midrange smartphone najzad dočekao svojih pet minuta i priliku da pokaže šta sve može na našem oficijenom testu. Treba pomenuti da Lenovo K5 poznat pod nekoliko različitih imena kao što su Lenovo A6020a40 i Lenovo A6020, ali mi ćemo u našem testu koristiti ono najkraće, koje se najčešće i koristi na našem tržištu. Lenovo već neko vreme pokušava da se ustanovi kao relevantan proizvođač mobilnih telefona i da zauzme istaknuto mesto koje već ima na tržištu kompjutera i laptopova a stvaranje midrange telefona koji je namenjen najširem segmentu tržišta još jedan je pokušaj da se ovaj cilj postigne. Hoće li uz pomoć Lenovo K5 modela kineska kompanija uspeti u toj nameri saznaćete u nastavku teksta.
Dizajn
Lenovo K5 je lep i elegantan mobilni uređaj koji pomalo podseća na iPhone telefone. Prednjom stranom dominira ekran od pet inča ispod koga su postavljeni klasični Lenovo kapacitativni tasteri koji nisu osvetljeni ali su premazani slojem koji refletuje svetlo i koji čini ove dugmiće vidljivim čak i u uslovima slabog osvetljenja. Zadnji deo je napravljen od metala sa dve plastične trake iznad i ispod uređaja i krajnje je zanimljiv pre svega zbog veoma upadljivh zvučnika postavljenih na dnu iznad kojih se nalazi kamera i LED blic. Pomalo je neobična odluka Lenova da na ovakav način postavi zvučnike na telefonu ali kao što ćemo videti kasnije ovakav dizajn pokazao se kao sasvim efektno rešenje. Lenovo K5 podržava dve SIM kartice koje su smeštene ispod poklopca gde se nalazi i ulaz za microSD karticu ali i promenjljva baterija od 2750 mAh. Na desnoj strani nalazi se power dugme kao i taster za podešavanje zvuka dok je leva strana potpuno čista. Na donjem delu telefona primećujemo mikrofon i ništa osim toga. Lenovo K5 poseduje hrapavi tačkasti dizajn zbog čega telefon neće skliznuti iz ruke a tačkasta struktura služi i kao odlična odbrana od otisaka prstiju. Kao i uvek Lenovo je obradovao korisnike K 5 uređaja sa prozirnom maskom koja dolazi uz pakovanjee a koja služi za zaštitu telefona. Maska se pomalo teško skida ali će vam zato itekako biti korisna ako uprkos dobroj argonomiji i hrapavoj strukturi ipak ispustite telefon.

Elegantan i kompaktno izradjen telefon

Kako Radi
Kada se Lenovo K5 pojavio bio je jedan od prvih telefona koji je pokretao tada novi osmojezgrni Snapdragon 415 i 2GB RAMA. Snapdragon 415 je čipset srednjeg kvaliteta i baš toliko i pruža -prosečne performanse i ništa više od toga. Iako telefon ima dobre softverske komponente one na ovoj konfiguraciji ne rade uvek kako treba i primetno je lagovanje ali i po neki trzaj. Što se igranja igrica i puštanja videa tiče jednostavnije igrice teku glatko dok je kod nešto komplikovanijih primetno duže čekanje na učitavanje ili rendiranje stanica. 2 GB RAM-a su sasvim dovoljna za funkcionisanje s tim što povremeno treba pročistiti memoriju od nakupljenih aplikacija. 16 GB interne memorije možete proširiti uz pomoć microSD ulaza do 32 GB, a iako smatramo da je Lenovo mogao da doda još neki GB sigurni smo da ovo neće odvratiti nikog od kupovine ovog telefona. Sve u svemu Snapdragon 415 i 2 GB RAMA obezbeđuju srednji kvalitet korišćenja a to je baš ono što smo i očekivali od telefona iz ovog segmenta.

Ekran
Lenovo K5 dolazi uz IPS ekran od 5 inča rezolucije 1280X7200 piksela (294 ppi), koji zauzima 68,4% površine telefona i podržava multi touch opciju. Iako smo postali malo razmaženi pa ponekad sa negodovanjem gledamo na sve ekrane koji imaju “samo” HD rezoluciju moramo priznati da Lenovo K5 pruža sasvim dobar prikaz, solidan kontrast i žive boje koji možete podešavati u setings delu. Pozadinsko osvetljenje je dovojno jako da pruža solidnu vidljivost i pri jakom dnevnom svetlu mada ekran deluje nešto tamnije nego u uobičajnim uslovima. Uz to možete podešavati i svetlosne LED notifikacije koje će vam stići svaku put kada imate propuštene pozive, SMS ili email. Ako se baš zagledate videćete tačke na ekranu ali ako vam to zasmeta odmah skrenite pogled ka ceni Lenovo K5 telefona i ubrzo ćete shvatiti da je ovo sasvim solidan ekran za ovaj cenovni rang.

Sasvim solidan ekran za ovaj cenovni rang

Kamere
Kamere su takođe u skladu sa cenom i pružaju dobre fotografije po danu dok pri noćnim uslovim znaju da budu prilično mutne i zrnaste. Lenovo Vibe K5 poseduje kameru od 13MP sa maksimalnom rezolucijom od 4160 x 3120 piksela a od nekoliko opcija možete izabrati panoramu, HDR, a tu su i opcije prepoznavanja lica i dodavanja raznih efekata. Predlažemo vam da birate opciju slikanja pažljivo jer nisu svi odgovarajući za sve vremenske uslove.

Na primer, HDR mode koji bi trebalo da poboljša balans svetla u mračnijim uslovima većinom deluje dobro ali zna nekad i da pretera te ćete povremeno dobiti fotografije koje su čak zaslepljujuće svetle pa ga ne preporučujemo za slikanje po suncu. Ne možemo baš preporučiti ni Panorama mode jer rezultira zrnastim fotografijama niske rezolucije. Selfi kamera od 5MP takođe pravi dobre fotografije kako u zatvorenom prostoru tako i na jarkom suncu, boje su žive ali ima pomalo šuma prilikom slikanja. Kako pada noć sa njom pada i kvalitet fotografija a malo šuma pretvara se u mnogo šuma, ali opet i to je očekivano za ovaj rang telefona. Sve u svemu možemo reći da su kamere solidne da dobro hvataju boje i detalje dok su loš kontrast i pomalo šuma takođe vidljivi na slikama.

Kamere nisu najbolje u svojoj klasi ali definitivno smo videli i mnogo mnogo gore

Lenovo K5 takođe podržava snimanje FullHD videa na 30 sličica u sekundi koji se ukrako može opisati kao solidan iako mu fali detalja. Ono što najviše nervira u vezi snimanja videa jeste činjenica da iako poseduje autofokus kamera i dalje ima dosta problema sa pronalaženjem fokusa pri snimanju te će vam se čak i pri sasvim kratkim video snimcima fokus gubiti i ponovo javljati po nekoliko puta.

Audio
Kao što smo već napomenuli Lenovo K5 podržava Dolby Atmos audio i stereo zvuk što je praktično garnat odličnog kvaliteta koji se retko viđa na telefonima ove klase. Kvalitet zvučnika isti je kao i na Lenovo Vibe X3 seriji i pruža znanto bolje performanse od drugih telefona ovog cenovnog ranga. Zvuk je bogat, jak i pun nijansi a kada se jednom naviknete na slušanje muzike preko ovog smartphona teško ćete se vratiti druge telefone iz ove klase. Jedina mana je sama lokacija zvučnika na zadnjem donjem delu telefona, zbog čega ponekad morate da pripazite da ih pokrijete zvučnike rukama.

Zvuk je za svaku pohvalu i daleko bolji od sličnih modela

Softver
Lenovo K5 dolazi sa Lollipop 5.1 operativnim sistemom što je blago razočarenje jer se u vreme njegovog lansiranja već uveliko mogli naći telefoni sa Marshmallow operativnim sistememom.Kao i uvek OS dolazi sa Lenovo korisničkim interfejsom koji izgleda moderno i atraktivno i mnogo bolje u odnosu na ranije generacije. Naravno neke stvari se nikada ne menjaju pa tako ni činjenica da su sve ikone locirane na početnom ekranu kao na iOS telefonima. Ako vam pak nedostaje klasična fioka za aplikacije možete je samostalno instalirati.

Kad smo već kod aplikacija treba napomenuti da Lenovo K5 ima sve neophodne Google aplikacije kao i Facebook, Twitter, ShareIt, Lenovo Comapnion, McAfee Security kao i Route 66 navigaciju. Nama omiljena je Dolby Atmos aplikacija uz pomoć koje možete podešavati i poboljšati ionako sjajan zvuk.Povlaćenjem sa vrha ekrana otvoriće vam se brze postavke koje je Lenovo zaista treba da redizajnira jer deluju pomalo zbrkano i sitno i teško je snaći se među njima. Telefon dolazi sa gomilom različitih tema koji mogu gotovo potpuno izmeniti izgled homescreena pa je na vama da nađete onaj koji vam najviše odgovara.

Zastareli Lollipop operativni sistem je možda i najveći nedostatak ovog uređaja

SVE U SVEMU
Na prvi pogled Lenovo K5 plus jeste telefon bez većih mana u bilo kom segmentu. Ovo je pristupačni telefon sa microSD slotom, zamenjivom baterijom i izvrsnim stereo zvučnicima a tu su sasvim pristojna kamera i ekran za ovu klasu telefona. Njegov kvalitet odgovara njegovoj ceni a zastareli softver i neobičan korisnički interfejs čine kao njegovi najveći nedostaci. Lenovo K5 nije telefon koji će zameniti nečiji Samsung S7 ili LG G5 ali pokazao se kao razuman izbor za sve one koji žele pristojan telefon lepog izgleda i odličnog zvuka. Lenovo K5 nije model koji će bilo koga oduševiti ali dobar je izbor za većinu ljudi koji traže telefon u ovom cenovnom rangu koji će najviše obradovati ljubitelje dobre muzike koji će uživati u njegovom Dolby stereo zvuku.

Izvor: TopMobilni

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *