TEST: HTC ONE A9 – MOĆNO REŠENJE ZA SVAKODNEVNICU

Plus: Ekran, kamera
Minus: Baterija, cena

Bez obzira što redovno pratimo trendove i svakodnevno isprobavamo uređaje, uvek nas iznova iznenadi brzina razvoja tehnologije, pogotovo u domenu pametnih telefona. Zbog toga zvuči čudno što je novi predstavnik HTC One familije, označen kao A9, svrstan u srednju kategoriju. Metalno kućište, odlični 5-inčni ekran u punoj visokoj rezoluciji, napredna kamera sa optičkom stabilizacijom i dva procesora svakako zvuče kao odlična kombinacija i moćno rešenje za bilo koje realne potrebe, a to su pokazali i naši testovi.

Promena na bolje
Shodno standardu serije One, kućište modela A9 izvedeno je iz jednog komada aluminijuma („unibody“ dizajn), sa zaobljenim ivicama, ovoga puta čak i na prednjoj strani, za šta je zaslužno 2.5D otporno staklo (vidi okvir). Mnogi će reći da primenjeni dizajn kopira konkurenciju, ali nepobitna je činjenica da je upravo HTC prvi uveo ovakvo rešenje i da novi model predstavlja ništa drugo do evoluciju u odnosu na prethodnike, uz napomenu da su izostali prepoznatljivi stereo-zvučnici na prednjoj strani. U svakom slučaju, pozdravljamo što je kućište tanje, što su rukovanje i ergonomija praktični, a sigurni smo i da će većina korisnika znati da ceni dopadljivost i kvalitet izrade. A9 se izrađuje u nekoliko varijanti boja, tako da će svačiji ukus biti zadovoljen.

Na prednjoj strani nalazi se odlični AMOLED ekran dijagonale pet inča, u Full HD rezoluciji (1080×1920 piksela), za koji imamo samo reči hvale. Ispod njega je smešten zaobljeni čitač otiska prsta koji trenutno reaguje na dodir, i sa kojim nismo imali niti najmanjih problema. Ova biometrijska komponenta postaje obavezni deo Android uređaja sa Marshmallow platformom (6.0), na koju je u slučaju modela koji predstavljamo dodato dobro poznato HTC Sense UI okruženje, sada u verziji 7.0. Objektiv kamere sa malim duplim LED blicem smešten je u vrhu ravne površine pozadi. Obezbeđena je optička stabilizacija slike, što uz maksimalni otvor blende f2.0 garantuje odlične rezultate čak i pri slabijem ambijentalnom svetlu. Postoji nekoliko režima rada sa zanimljivim efektima, dok u Pro modu možete manuelno da podešavate sve parametre, ali i da izaberete RAW format (DNG ekstenzija) za još kvalitetnije fotografije nakon postprodukcije. Full HD video-snimci takođe zavređuju pažnju, a tu su i „time-lapse“ i „slow motion“ efekti.

Metalno kućište, odlični 5-inčni ekran u punoj visokoj rezoluciji, napredna kamera sa optičkom stabilizacijom i dva procesora svakako zvuče kao odlična kombinacija i moćno rešenje za bilo koje realne potrebe, a to su pokazali i naši testovi.

Bez kompromisa
A9 pokreću dva quad-core procesora koji se prema potrebi za snagom naizmenično uključuju. Time se postižu optimalne performanse uz minimalnu potrošnju baterije. Ugrađen je agregat koji će izdržati do dva dana prosečne upotrebe, sasvim u skladu s očekivanjima, ali ništa iznad toga. Moćni procesor, AMOLED displej i 2 GB radne memorije po očekivanju troše nešto više energije, dok zauzvrat obezbeđuju „glatko“ funkcionisanje svih aplikacija, pa čak i zahtevnijih video-igara. Pored ugrađene memorije imamo i mogućnost proširenja micro SD karticama velikog kapaciteta. Komponente za telefoniranje i povezivanje dobile su na našim testovima najviše ocene, s tim što bi bilo lepo videti i IC port koji telefon pretvara u univerzalni daljinski upravljač. Zauzvrat je tu FM radio koji će neki korisnici umeti da cene. Što se tiče cene, ona je, barem prema najavama, nešto viša od očekivane, ali zauzvrat dobijate aparat koji zaista vredi i koji vas neće izneveriti.

Dva i po
Na modelu A9 po prvi put je kod One serije primenjeno takozvano 2.5D ekransko staklo. Ovo rešenje se sve češće upotrebljava iz krajnje praktičnih razloga, a koriste ga svi vodeći proizvođači. Oznaka „dve i po dimenzije“ nije samo marketinška fraza, već i tehnički objašnjava izvedbu stakla koje nije u potpunosti zakrivljeno kao kod nekih modela, već su samo ivice oborene i zaobljene. Time upravljanje dodirom i različite komande (popularni „svajp“) postaju mnogo prijatnije iskustvo, pošto ne postoji oštri rub o koji bi zapinjao prst.

HTC One A9
OS: Android 6.0
Procesor: Qualcomm Cortex-A53, quad-core, 1.5 GHz + Cortex-A53, quad-core 1,2 GHz
Memorija: RAM 2 GB, Storage 16 GB, micro SD
Kamera: 13 Mpx, FullHD / 4 Mpx (front)
Ekran: AMOLED, 5“, 1080×1920 px, 441 dpi
Povezivanje: HSPA, WiFi, BT, NFC
Ekstra: GPS, čitač otiska prsta, FM Radio
Baterija: 2.150 mAh
Dimenzije: 145,8×70,8×7,3 mm, 143 g
Cena: 93.990 RSD

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *