Apple naručio još OLED panela od Samsunga

Prema najnovijim informacijama, Apple je obavio veliku kupovinu. Povećali su porudžbinu od Samsunga, a nadamo se samo kako će oni moći da isprate porast potražnje. Računa li Apple na veliki uspeh?
Apple i Samsung su postigli dogovor o proizvodnji 160 miliona OLED panela, prema Korean Heraldu. Ovo je zapravo proširenje originalnog ugovora, koji je potpisan u 2016. godini, a odnosio se na 100 miliona ekrana. Reč je dakle, o velikom proširenju ugovora. Još uvijek nije poznat razlog za ovo povećanje, kao ni rok do kog Samsung mora završiti proizvodnju. Pisali smo kako proizvodnja sledeće generacije iPhone uređaja kreće ranije, pa Samsung neće imati puno vremena za odmor.

S obzirom da sve više vesti pominju OLED ekran, smatrali smo kako bi bilo dobro pojasniti šta je zapravo OLED, i koje su prednosti i mane ove tehnologije, kako bismo pomogli onima koji možda nisu u potpunosti sigurni o čemu je reč. Izvinjavamo se unapred stručnjacima, zbog korišćenja što jednostavnije terminologije, jer je cilj da tekst bude razumljiv svima.

Kako bismo razumeli OLED tehnologiju, prvo moramo pomenuti LED tehnologiju. LED je skraćenica za Light-Emitting Diode, i reč je o relativno novoj tehnologiji. Tri naučnika, Isamu Akasaki, Hiroshi Amano i Shuji Nakamura, izumeli su LED svetlo koje je emitovalo plavu boju 1994. godine, a 20 godina nakon izuma dobili su Nobelovu nagradu. Sasvim zasluženo, ako samo uzmemo u obzir na koji način je ovaj izum promenio svet, jer se plava LED svetla koriste u tehnologiji, saobraćaju, daljinskim upravljačima, ekranima…

LED svetla se stvaraju korišćenjem poluprovodnika, jer je reč o diodama. Svetlo se emituje indukcijom elektrona, kao što je slučaj sa većinom materijala koji svetle. Elektricitet koji dolazi u LED povećava nivo energije u nekim elektronima diode, zahvaljujući čemu ti elektroni mogu ući u područje više energije. Kada se vrate u prvobitnu poziciju sa manje energije (jer druga pozicija nije stabilna), moraju na neki način emitovati višak energije. To čine elektromagnetnom radijacijom. Frekvencija može biti različita, ali u većini slučajeva je vidljiva za ljudsko oko.

To se naziva svetlost.
Sada kada nam je jasniji pojam LED-a i na koji način se svetlost emituje, pređimo na OLED. Jedno slovo razlike nije slučajnost, i iako je takođe reč o diodi koja emituje svetlo, sloj koji je odgovoran za njegovo emitovanje izrađen je od organskog materijala. OLED paneli se danas najviše koriste sa AMOLED tehnologijom, što je skraćenica za organski LED sa aktivnom matricom, u kojoj tanki tranzistor pali i gasi svaki pojedinačni piksel. Ovim rešenjem se postiže bolja definicija na ekranu.

Najveća prednost pomenute tehnologije je što nije potrebno pozadinsko svetlo, zbog čega je crna boja na ovakvom ekranu predivna, a bolji je i kontrast slike, jer ne postoji emitovanje svetla na tim delovima displeja. OLED ekrani su zbog toga bolji i što se tiče uštede potrošnje energije, u poređenju sa ostalim ekranima. Druga velika prednost je kućište panela, jer ovakav materijal može imati različite primene, između ostalog i zbog svoje fleksibilnosti. Potpuno je razumljivo da postoje glasine o zakrivljenom ekranu iPhone-a 8, s obzirom na tu činjenicu.

Tehnologija, međutim, ima i svoje mane. Sloj koji emituje svetlost se nakon nekog vremena počinje razgrađivati, jer je napravljen od organskih materijala, pogotovo ako je izložen UV zračenju. Kompanije su rešile ovaj problem UV filterima.

Sećate li se skandala “OLED ekrani su požuteli”? Razlog za to je bio upravo životni vek OLED-a, jer su OLED ekrani koji emituju plavo svetlo vrlo skloni gubitku svetlosti. Kada nestane jedna boja, promeni se balans ostalih boja, pa se u nedostatku plave više izrazi žuta. Ovaj problem zavisio je od načina korišćenja uređaja. Ako se isti sadržaj pojavljivao na ekranu duže vreme, pikseli koji su više korišćeni su pre izgubili svetlost.

Tehnološke kompanije su uspele da svedu ove probleme na minimum, pa se čak i oni koji su imali loša iskustva sa OLED ekranima ne moraju više brinuti, tehnologija se do sad već dovoljno razvila.

To je jedan od razloga zašto se svi raduju iPhone-u sa OLED ekranom. Verovatnoća da će se takav uređaj pojaviti je sve veća, samo je potrebno pričekati septembar. Smatramo da je Apple u savršenom trenutku prihvatio ovu tehnologiju. Čekali su da OLED preraste sve probleme, a kada je postao upotrebljiv bez kompromisa, Apple je odlučio da ga iskoristi. Tako se to radi!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *