iPhone: 22 zanimljive brojke

Danas ljude možemo svrstati na one koji obožavaju iPhone i na one koje u potpunosti odbija čitav taj koncept i fama koja se stvorila oko ovog proizvoda Apple kompanije. Međutim, kome god taboru da pripadate, ne možete poreći da je uticaj iPhone-a zaista uzeo maha, kako u svetu tako i kod nas.

Evo par zanimljivih brojki u vezi sa iPhone-om koje možda mogu objasniti revolucionarni uspon ovog telefona.

 1. Prema nekim istraživanjima, mesečno se proda 7.8 miliona iPhone-a.
 2. Telefon iPhone donosi kompaniji Apple 70% prihoda.
 3. Do jula 2015. godine Apple je zaradio ukupno 200 milijardi dolara.
  Stiv Džob„Default“ vreme na iPhone-u je uvek namešteno na 9:41. Ukoliko ste pažljivo posmatrali reklame, možda ste primetili da iPhone na njima uvek pokazuje upravo ovo jedno određeno vreme. To nije slučajnost. Tačno u 9:41 2007. godine Stiv Džobs je pokazao javnosti prvi iPhone.
 4. Najskuplji element na iPhone telefonu je ekran, odnosno displej. Na primer, samo ekran iPhone 6 telefona košta 45 dolara. Nakon ekrana, najskuplja komponenta je wireless čip koji izrađuje kompanija Qualcomm. Inače, ekran na iPhone-u je trebalo da bude napravljen od plastike. Međutim, Stiv Džobs je primetio da se takav ekran ne ponaša najbolje u svim uslovima i rešio je da pređe na staklo kao materijal za ekran. Ovo je možda i najslabija tačka ovih uređaja, ali srećom u Srbiji, a pogotovu u Beogradu postoje kvalitetni stručnjaci za iPhone servis.
 5. Statistika pokazuje da su korisnici iPhone-a izuzetno verni ovom brendu. Brojke kažu da će radije korisnik Android telefona kupiti iPhone, nego što će korisnik iPhone-a kupiti Android telefon.
 6. Prototip iPhone-a konceptualizovan je još 1983. godine.
 7. Prema istraživanjima, 22% korisnika iPhone-a smatra da je kucanje poruka jednostavnije od pozivanja, zbog načina na koji se na iPhone-u prezentuje SMS.
 8. Godine 2007. Time Magazine je iPhone proglasio izumom godine.

 9. 200 patenata, a jedan telefon – pošto je iPhone pušten u prodaju 2007. godine, kompanija Apple je registrovala 200 patenata koji su u nekoj vezi sa tehnologijom ovog telefona.
 10. 9 od 10 američkih tinejdžera sluša muziku na svom iPhone-u ili iPod-u.
 11. Appstore iPhone-a ima dnevnu zaradu od oko 1 miliona dolara. Inače 60% aplikacija koje postoje u ovoj prodavnici niko nikada nije instalirao. Takođe, Appstore je prva virtuelna prodavnica ovog tipa koja je nudila legalno „skidanje“ aplikacija.
 12. Po određenim istraživanjima, 49% korisnika iPhone-a proda stari model telefona da bi kupili novi model.
 13. Kompanija Apple zarađuje najviše u industriji pametnih telefona – uzima čak 90% profita. Procenjuje se da u toku jednog minuta zarade 300.000 dolara.
 14. Apple ukupno ima 115.000 zaposlenih širom sveta. Inače, veća je verovatnoća da vas prime na Harvard, nego da vas zaposle u Apple kompaniji.
 15. Svakog dana 2012. godine prosečno je bilo prodato 340.000 iPhone-a.

 16. Suosnivač kompanije Apple prodao je svoj deo u kompaniji za 800 dolara. Danas bi on bio vredan 35 milijardi dolara.
 17. Do 2016. godine u svetu je otvoreno 475 Apple prodavnica, i to u 17 zemalja.
 18. Delovi od kojih se sastoji današnji iPhone ukupno bi 1991. godine koštali neverovatnih 3.56 miliona dolara.

 19. U prvoj četvrtini 2014. godine kompanija Apple je zaradila više od Gugla, Fejsbuka i Amazona zajedno.
 20. iPhone je gotovo duplo skuplji u Brazilu nego u Americi.

 21. Kako u iPhone-u ima zlata, kompanija Apple je skupljanjem zlata iz polomljenih iPhone-a 2015. godine zaradila 40 miliona dolara. Pored zlata, u sastav iPhone-a ulaze i srebro i platina. Zapravo, u sastav iPhone-a ulazi dve trećine elemenata iz periodnog sistema.
 22. Devet glavnih ljudi u Apple kompaniji zarađuje više od 95.000 fabričkih radnika u Kini koji prave iPhone.

Izvor: Beograd2016

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *