RECENZIJA TELEFONA: BlackBerry DTEK50

DTEK50 je drugi Android telefon koji stiže od posrnule BlackBerry kompanije,  koja se u proteklih nekoliko godina suočila sa velikim problemima, i koji nudi jedinstvene sigurnosne i funkcije povezivanja po kojima je BlackBerry i poznat.

Nakon nekoliko teških godina za kompaniju i borbe da održi svoj OS, BlackBerry je predstavio Priv koji je bio prvi izlet kompanije u svet Android-a. Telefon odličnih specifikacije i sa BlackBerry Android softverom, ali i dalje pomalo skup za većinu korisnika. Sada su predstavili DTEK50, BlackBerry Android softver je imao vremena da napreduje i sada možemo da vidimo ako izgleda novi, drugi po redu BlackBerry Android uređaj.

BlackBerry se ovog puta odlučio za balans između specifikacija i cene. Uređaj nudi BlackBerry sigurnost, privatnost i alate za produktivnost, sve to lepo upakovano u Android ekosistem i sa cenom koja će biti prihvatljiva za korisnike.

Dizajn

DTEK50 je dizajniran na osnovu reference koju je obezbedila TCL kompanija. Uređaj je težak samo 135 grama, i ovo je najlakši pametni telefon koji BlackBerry trenutno ima u svojoj ponudi. Takođe, radi se i o najtanjem BB telefonu, debljine sammo 7.4mm. Možda bi bilo bolje da se kompanija fokusirala na veću bateriju umesto na dizajniranje tankog i laganog telefona.

Sa prednje strane se nalazi 5.2-inčni displej, ambijentalni senzori, senzor za blizinu, 8MP kamera i LED svetlo za obaveštenja koje je ujedno i blic za prednju kameru. LED svetlo za obaveštenja nije RGB LED i jedina boja svetla koju prikazuje je bela. Za neke korisnike to nije veliki problem, ali za one koji su navikli da razlikuju vrstu obaveštenja po boji (ljubičasta za Viber, plava za propuštene pozive, zelena za emailove, crvena za poruke…) i te kako može da bude veliki minus kod ovog uređaja. Pored svega navedenog, sa prednje strane se nalaze i integrisani dual zvučnici i dual mikrofoni.

Sa desne strane se nalazi dugme za regulisanje jačine zvuka, BlackBerry dugme koje je i prečica za otvaranje najviše korišćenih aplikacije, a tu je i NanoSIM i microSD card slot za karticu do 2TB. Sa leve strane je nalazi dugme za isključivanje/uključivanje uređaja i reboot dugme. Sa gornje strane BB je smestio 3.5mm ulaz za slušalice, a na donjoj strani se nalazi MicroUSB 2.0 port za napajanje.

Poleđina je jedino mesto gde se vidi da se ovde radi o BlackBerry telefonu, BB logo se lepo uklopio u karbon sivu boju koja okružuje uređaj zajedno sa hromiranim detaljima i zakošenim ivicama. Ivice uređaja imaju lepu “gumenu” teksturu koja omogućava da uređaj lepo leži u ruci bez ikakve bojazni da će Vam iskliznuti. Sa zadnje strane se nalazi i 13MP kamera koja ima funkcije ao što su Phase Detect Auto Focus i Dual Tone LED Flash.

Displej

Sa prednje strane se nalazi 5.2-inčni LTPS IPS displej otporan na ogrebotine i mrlje, rezolucije 1920x1080px i gustine piksela 424ppi. Boje na displeju su jasne, lepe i živopisne, a tekst je čitak.  Čak i kada ekran pogledate sa male razdaljine, ikonice nisu mutne, a uglovi gledanja su dosta dobri i pri jakoj dnevnoj svetlosti.

Performanse i hardver

Unutar telefona se nalazi octa-core Qualcomm Snapdragon 617 procesor, takta 1.5Ghz, podržan sa Adreno 405 GPU i 3GB RAM. Ove specifikacije su sada već standard za telefone srednje klase iz 2016. godine. Telefon funkcioniše veoma dobro u obavljanju svakodnevnih zadataka. Odziv touch ekrana je odlična, otvaranja/zatvaranje i prelaz između aplikacija rezultira bez ijednog problema. Dok sa druge strane, ovaj uređaj nije namenjen za one korisnike koji bi na njemu da igraju igrice jer potrebno puno vremena da ih očita, pokrene, često baguje i kada se igraju osnovne igrice kao što je popularna Pokemon Go. Još jedna mana je što uređaj stiže samo u jednoj verziji kada je u pitanju interna memorija, a to je svega 16GB.

Jedan od najboljih aspekata ovog telefona su sigurno zvučnici. Imate dual zvučnike i sa prednje i sa zadnje strane telefona, a kvalitet zvuka je dosta dobar. Zvučnici su glasni, audio ne zvuči “tanano” i ne postaje iskrivljen ni kod najviših tonova.

DTEK50 ima nepromenljivu 2610mAh bateriju koja sudeći po specifikacijama može da pruži korisniku do 17 sati korišćenja uređaja.  Bilo bi lepo da se kompanije odrekla mršavosti uređaja zbog veće baterije, jer verujemo da bi većina korisnika više cenila mogućnost da izdrže ceo dan sa svojim telefonom nego da u ruci drže tanak telefon sa praznom baterijom. Ali ako niste zahtevni korisnik, i 17 sati trajanja baterije nakon jednog punjenja nije nimalo loše. Srećom, DTEK50 ima i Quick Charge 2.0 tehnologiju koja za 10 minuta puni bateriju na 20%

Kamera

Kamera kod ovog uređaja je prihvatljiva. Šta to znači? Ako su uslovi idealni, svi parametri podešeni na idealne, 13MP kamera će pružiti dobre fotografije. Ne ružne, ali prihvatljive.

Ipak treba istaći prednju kameru koja je veličine 8MP i koja u kombinaciji sa blicem zaista pruža lepe selfie fotograije čak i pri lošem osvetljenju.

DTEK50 stiže sa BlackBerry Camera aplikacijom koja nudi dosta svojih opcija za uređivanje fotograija kao što su filteri, brz pristup podešavanjima blica i HDR. Ono što je novo kod DTEK50 su manualne kontrole za kameru, kao  i podrška za Camera2 API.

Što se tiče video snimaka, DTEK50 može da pravi 1080p video prii različitom frame rate-u: 1080p / 60fps, 1080p / 30fps, 720p / 60fps, 720p / 30fps

Sigurnost i privatnost

Kada je BlackBerry predstavio Priv, taj uređaj je predstavljen kao sigurni pametni telefon sa Android OS i BB je na sav glas objašnjavao zašto su upravo oni bili u najboljoj poziciji da naprave takav telefon. Umesto da i sada tvrde da je DTEK50 još jedan siguran telefon sa Android OS, kompanija se drznula da tvrdi da se radi o najsigurnijem Android telefonu na svetu! Šta je to što ovaj uređaj čini tako sigurnim?

  • Poboljšana konfiguracija je smanjila broj napada na OS.
  • Tokom proizvodnje postignut je Hardware Root of Trust koji dodaje sigurnosne ključeve na procesoru kod svakog DTEK50. Ti ključevi prate, verifikuju i obezbeđuju svaki uređaj – što znači da je autentičnost i integritet svakog uređaja zagarantovan, kao i sigurnost podataka koji se na njemu nalaze.
  • Zbog sigurnog boot procesa, korisnik može da bude siguran da ureađaj može da pokrene samo BlackBerry OS.
  • FIPS 140-2 Compliant Full Disk Encryption.
  • Mnogi popularni pametni telefoni izlažu riziku privatne podatke svojih korisnika, a sve zbog sporih sigurnosnih ažuriranje. BlackBerry pruža najbrži Android update i time smanjuje izloženost podataka.
  • BlackBerry Integrity Detection (BID): konstantno praćenje uređaja i promene u konfiguraciji koje pokazuju da je sigurnost uređaja ugrožena; ako je pretnja BB pokreće akcije za rešavanje u realnom vremenu.

Definitvino najbitnija stvar su redovna Android sigurnosna ažuriranje, a BlackBerry je i kod Priv pokazao da je nekad puštao update i pre nego što Google pusti update za Nexus uređaje.

Softver

Kada je kompanija predstavila Priv model u Novembru 2015., jedno od prvih zapažanja je bilo kako je BlackBerry veoma malo promenio čisti Android OS, a to se nastavlja i kod DTEK50. Od tada su imali dosta vremena da unaprede svoj Android softver i one BlackBerry sposobnosti po kojima su i bili poznati.

DTEK50 ima podršku za BlackBerry pop-up widgete koji omogućavaju da vidite widget aplikacije sa jednostavnim swipe pokretima na gore ili dole preko ikonice aplikacije na početnom ekranu.Nemaju sve aplikacije podršku za widgete, ali one koje imaju imaju mali indikator u vidu tri tačke.

Kao deo unapređenja Android softvera na BB uređajima i BlackBerry Hub je mnogo unapređen od Novembra 2015., ali njegova suština je i dalje ista: da bude nezamenljiv alat za upravljanje svim Vašim porukama i to na jednom mestu. Hub ima podršu za Email, Twitter, Facebook, tekstualne poruke, pregled poziva, LinkedIn i naravno za BlackBerry Messenger, mada su novija ažuriranja dodala podršku i za svetski popularne servise WhatsApp, Slack, Instagram, Viber i Pinterest.

Novi update je dodao i “pinch to filter” funkciju koja se nalazila na BlackBerry 10 OS. Sa jednostavnim pokretima, Hub će filtrirati Vaš izbor za prikaz odloženih stavki, nepročitanih poruka, bitnih email-ova… Osnovno podešavanje za pinch pokrete je da filtrira nepročitane poruke, i emailove i social/instant poruke, ali naravno Vi to možete da prilagodite Vama i Vašim potrebama. Dodatna podešavanja omogućavaju swipe pokrete na levu ili densu stranu da bi se poruke obrisale, obeležile, označile kao pročitane/neporičitane.

BlackBerry Hub , koji je nedavno postao dostupan za Android uređaje, takođe omogućava da dodelite posebnu boju za svaki nalog, prilagodite brze odgovore, pregled poruke, opciju za prikaz poslatih email-ova.

DTEK50 stiže opremljen i ostalim popularnim BlackBerry alatima: BlackBerry Device Search, BlackBerry Contacts, BlackBerry Calendar, Productivity Tab, BlackBerry Password Keeper, BlackBerry Intelligent Keyboard.

Specifikacije

Operativni sistem Android 6.0 Marshmallow
Displej 5.2-inch, 1920×1080
Scratch-resistant
Procesor Qualcomm Snapdragon 617
Quad-core 1.5GHz
Adreno 405 GPU
RAM 3GB
Storage 16GB
microSD microSD up to 2TB
Glavna kamera 13MP f/2.0, PDAF
dual-tone LED flash
HDR, 1080p/30 video
Prednja kamera 8MP f/2.2
1.12-micron pixels
Selfie flash
1080p/30 video
Baterija 2610 mAh
Punjenje Quick Charge 2.0
Micro-USB 2.0
Water resistance Ne
Sigurnost DTEK security suite
FIPS 140-2 Full Disk Encryption
Android For Work, Google Play for Work
Povezivanje Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 4.2 LE, NFC
GPS, GLONASS
Network (NA) LTE Band 1/2/3/4/5/7/12/17/20/29
HSPA 850/900/1700/1900/2100 MHz
GSM 850/900/1800/1900 MHz
Network (ROW) FD-LTE Band 1/2/3/7/8/20/28A
TD-LTE Band 38/40/41
HSPA 850/900/1900/2100 MHz
GSM 850/900/1800/1900 MHz
Dimenzije 147 x 72.5 x 7.4 mm
Težina 135 g

BlackBerry je sa DTEK50 odlučio da pruži bezbedni Android po pristupačnoj ceni!

Cena i zaključak

Kada su počela govorkanja o novom BlackBerry mid-range uređaju sa Android OS, mnogi nisu znali šta da očekuju. Ispostavlo se da je DTEK50 dobar telefon lepog izgleda koji će uraditi svaki posao koji mu zadate. Iako nema neke od najnovijih i najboljih funkcija, kao što je čitač otiska prsta, to i nije bila prvobitna namera kompanije.  Hteli su da naprave balans između dobrog hardvera, pristupačne cene i jake sigurnosti. I to su uspeli sa cenom od $299.

DTEK50 je dostupan za naručivanje sa ShopBlackBerry.com u SAD, Kanadi, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Nemačkoj , Španiji,  Italiji i Holandiji. U narednih nekoliko nedelja se očekuje u prodaji kod preko 40 BB partnera i mobilnih operatera širom sveta.

Izvor: SMIT

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *