Evropska unija ukida roming i smanjuje cene mobilnog prenosa podataka?

Evropska unija postigla je preliminarni sporazum o ograničavanju cena koje operateri plaćaju jedni drugima kada njihovi potrošači koriste mobilne telefone u inostranstvu. Na ovaj način, otvara se put ka ukidanju rominga od juna meseca tekuće godine, sudeći prema saopštenju Evropska komisije.

Podsećanja radi, ograničavanje velikoprodajnih cena bio je poslednji korak potreban za ukidanje plaćanja rominga u maloprodaji od 15. juna 2017, čime su okončani višegodišnji napori Brisela da omogući građanima da koriste svoje telefone u inostranstvu i to ne plaćaju dodatno, prenosi portal B92.

Stvaranje zajedničkog tržišta na prostoru EU, nailazilo je na niz prepreka, među kojima se nalazi i veoma skupo plaćanje korišćenje rominga od strane građana EU, ukoliko posećuju ili rade u drugoj državi članici unije – bilo da se radi o razgovorima, slanju poruka ili korišćenju Interneta. Velikoprodajna cena za prenos podataka biće ograničena na 7,7 evra po gigabajtu od polovine juna 2017, a zatim će postepeno biti smanjivana do 2,5 evra sve do 2022. godine, objavila je Evropska komisija.

Ukoliko govorimo o velikoprodajnim cenama poziva, one će biti smanjene sa 5 evrocenti po minutu na 3,2 evrocenta dok će cena slanja SMS biti prepolovljena, na jedan evrocent, a povodom novih promena, iz komisije navode sledeće:

Ukoliko potrošač premaši ugovoreni limit za roming, neće mu biti zaračunata veća cena od dogovorene za dodatni saobraćaj u romingu.

Navike građana EU kao dodatni faktor
U saopštenju EK se ističe da će velikoprodajne cene biti razmatrane svake dve godine, te da će biti predložene nove ako bude potrebno. I dok evropski zvaničnici i korisnici koji će van zemlje plaćati telefoniranje kao da su kod kuće, postavlja se pitanje ko će platiti račun jer će telekom operatori morati da plaćaju jedan drugom za tu uslugu.

Čitavu stvar dodatno komplikuju velike razlike u „domaćim“ cenama i navike građana EU kada je reč o korišćenju mobilnih telefona. Tako zemlje istočne Evrope čiji građani uživaju u nižim cenama mobilnih usluga, podržavaju ograničavanje velikoprodajnih cena jer će tako izbeći povećanje istih na svom tržištu – što će direktno uticati na subvencionisanje siromašnijih potrošača koji često putuju.

Izvor: Netokracija.rs

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *